OMUZDA ARTRİT (KİREÇLENME)
Omuz eklemi elemanlarında 3 çeşit artrit görülür.
- Osteoartrit (Kireçlenme): Kemiklerin eklem yüzeylerine katılan kısımlarının kaplı oldukları kıkırdak yapının aşınması neticesinde deforme olması hastalığıdır.
Omuzda en çok izlenen akromioklavikular (köprücük kemiği ile kürek kemiği üst kısmı arasında) artritidir. 45 yaş üstü kişilerde oluşur. Mutlaka travma, aseptik nekroz, yaşlılığa bağlı kemik erimesi gibi tetikleyici faktörler vardır. - Romatoit Artrit (Romatizma): Eklemlerin iç yüzeyini döşeyen bir yapının (sinovyum) iltihaplanması hastalığıdır. Kıkırdak bağ, kemik deformasyonuna neden olur. Genellikle aynı kişide birden fazla eklemde izlenir. Omuzda romatoit artrit her yaşta gözlemlenebilir. Genelde her iki omuzda birden olur.
Travmatik Artrit: Eklemlerde travma kaynaklı kırık veya çıkık sonrası gözlemlenir.
Omuzda kırık ve çıkık sonrası gelişir. Travma sonrası rotator manşet yırtıkları da bu tür artritlere neden olur.
Teşhis: Omuz artritlerinin teşhisinde röntgen esastır. Röntgenin yanında, fizik muyenede kaslarda zayıflama, diğer üst ekstremite eklemlerinin durumu, omuzun hareketleri ve dokunma hassasiyeti dikkatlice incelenir.
Tedavi: Şiddetli ağrıda buz terapisi ve ağrı kesici kullanılır. Kol, esnek olarak aşırı hareketi önleyici ortezlerle (kol askısı) istirahate alınır. Romatoit artrit varsa özel ilaçlarla tedavi desteklenir. Osteoartritte glukozamin ve kondroitin sülfat takviyesi faydalı olur.